Sunday, 8 May 2016

Recipe | Carrot & Walnut mini loaves


In Portuguese

Para quem adora bolinho de cenoura e nozes, hoje deixo-vos esta receita deliciosa! =)


Ingredientes

  • 3 ovos
  • 1 caneca de farinha sem glúten (no meu caso usei Doves Farm Self Raising)
  • 3/4 caneca de açúcar
  • 0.5 caneca de óleo
  • 200g de nozes partidas 
  • Raspa de 1 limão
  • 1 colheres de chá de fermento
  • 1 colher de chá de canela em pó
  • 4 cenouras médias
  • Cobertura: 75g de manteiga sem sal, 1 caneca de açúcar para icing, 150g de queijo creme, 3 gotas de essência de baunilha
Preparação
  • Bater bem as gemas dos ovos com o açúcar, canela até ficar cremoso;
  • Juntar o óleo e bater de novo até ficar bem incorporado;
  • Cozer as cenouras. Retirar o excesso de água e passar com a varinha mágica. Juntá-las à mistura.
  •  Juntar a raspa de limão, as nozes, a farinha e o fermento. Mexer bem até a massa começar a formar bolhinhas
  • Bater as claras em castelo e adicionar à mistura. NOTA: Envolver apenas, não bater!
  •  Untar a forma com manteiga e porvilhar com farinha;
  • Levar ao forno pré-aquecido a 180ºC durante +/- 40 minutos.
  • Cobertura: derreter a manteiga. Deixar arrefecer um pouco. Entretanto bater com a batedeira o queijo creme e a essência de baunilha. Juntar o açúcar para icing e por fim a manteiga. Pode feitar com nozes.
  •  
In English

For those who like carrot and walnuts cake here is a delicious recipe! =)


Ingredients:

  • 3 eggs
  • 1 mug of gluten free flour (Doves Farm Self Raising)
  • 3/4 mug of sugar
  • 0.5 mug of sunflower oil
  • 200g walnuts
  • Zest from 1 lemon
  • 1 dessert spoon of cinnamon powder 
  • 4 medium size carrots
  • 1 dstspn of baking powder
  • Icing: 75g unsalted butter, 1 mug of icing sugar, 3 drops of vanilla extract

Method:
  1. Add the sugar, then the cinnamon, egg yolks and stir very well until it gets creamy;
  2.  Add the sunflower oil and mix it very well;
  3. Boil the carrots. Remove the water and blend them. Add them to the mix.
  4. Add the lemon zest, the walnuts broken into little pieces, the flour and the baking powder. Mix very well until the dough starts forming bubbles;
  5. Whisk the egg whites and add it. NOTE: Mix it very gently!!
  6.  Grease the cake form with butter and sprinkle it with flour;
  7.  Add the dough into the cake form and put it into the preheated oven at 180ºC  for +/- 40 minutes (the duration depends on the ovens - always have a look!! ;) )
  8. Icing: melt the butter. Wait until it cools down. In the mean time stir the cream cheese with the vanilla extract. Add the icing sugar and stir a bit more. Finally add the butter. You can put walnuts on top of the icing. 

 Yumy!! Caramel Latte (Nescafé) and one of the mini loafs

More in detail :)


 How they look like before the icing

No comments:

Post a Comment